Najczęstsze problemy z monsterami - choroby i szkodniki
4 września 2024Monstera to roślina, która zdobi wiele polskich domów i biur. Jej charakterystyczne, perforowane liście dodają wnętrzom niezwykłego uroku. Jednak, jak każda roślina, monstery...
Lodówka bezszronowa, czyli tzw. No Frost, to jeden z obecnych hitów na rynku sprzętu AGD. Od kilku lat producenci udoskonalali to rozwiązanie, aż obecnie jest jednym z najchętniej wybieranych przez klientów.
Lodówka bezszronowa wyposażona jest w specjalny mechanizm, który kontroluje poziom wilgotności wewnątrz urządzenia. Najczęściej dzieje się to za pomocą wentylatorów, które odpowiadają za prawidłowy obieg powietrza. Z reguły lodówka ma jedną taką specjalną komorę przeznaczoną do przechowywania szybko psującej się żywności. Dzięki systemowi No Frost w lodówce bezszronowej dłużej swoją świeżość zachowują m.in. mięso czy ryby. W takiej komorze nie osadza się szron, ponieważ wilgotne powietrze kierowane jest natychmiast do skraplacza. Takie środowisko nie sprzyja rozwojowi bakterii, a więc chroni żywność przed zepsuciem wyjątkowo skutecznie.
Cyrkulacja zastosowana w lodówkach bezszronowych pozwala szybko i skutecznie odprowadzić wilgoć z wnętrza urządzenia. Efektem nie jest tylko brak szronu, choć tę zaletę widać na pierwszy rzut oka. Ważna jest wydłużona świeżość produktów przechowywanych w komorze No Frost, a także brak konieczności regularnego rozmrażania lodówki. Producenci przekonują, że system No Frost wpływa na poprawę wydajności urządzeń oraz ich dłuższą żywotność. Szron może doprowadzić do awarii oświetlenia w lodówce, niesprawnego działania systemu chłodzenia lub mrożenia. Lodówki bezszronowe są pozbawionego tego typu ryzyka. Produkty w zamrażarce się do siebie nie przyklejają, a wszystkie rzeczy przechowywane wewnątrz lodówki są równie dobrze widoczne. Więcej o zaletach tego typu lodówek można przeczytać na https://znamysieodkuchni.pl/
Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że system No Frost nie sprzyja przechowywaniu świeżych produktów takich jak wędlina czy ser. Szybko one wysychają, dlatego zaleca się przechowywanie ich w specjalnych pojemnikach.
Wybierając lodówkę bezszronową, warto zwrócić uwagę na wykorzystany w niej system odszraniania. Może być on skierowany tylko na chłodziarkę lub na zamrażalnik. Drugi to tzw. Full No Frost, czyli system wykorzystujący dwa obiegi oddzielne dla chłodziarki i zamrażalki. Trzeci to Low Frost, a więc odprowadzający wilgoć jednak tylko w pewnym stopniu. Przy tym rozwiązaniu lód się tworzy, tyle tylko że wolniej.
Część lodówek ma funkcje zapobiegające wysuszeniu żywności. Są to najczęściej szuflady, w których regulować można poziom wilgotności. W niektórych modelach pojawiają się również szuflady dedykowane konkretnym produktom – owocom, warzywom, wędlinom.
Ciekawym rozwiązaniem jest komora niskich temperatur, wprowadzenie cyrkulacji powietrza, zastosowanie powłoki antybakteryjnej. Niektóre modele są wyposażone również z dystrybutory wody i kostkarki do lodu. Coraz więcej urządzeń ma panel elektroniczny, a najnowsze modele wyposażone są również w łączność Wi-Fi.
Ważnym kryterium wyboru jest oczywiście pojemność. Pytanie to dotyczy zarówno całej lodówki, jak i poszczególnym komór (chłodziarki i zamrażarki). Nie bez znaczenia nadal jest również klasa energetyczna lodówki. Zaleca się przede wszystkim A+++, A++ i A+.
Artykuł zewnętrzny
0Komentarze