Kiedy warto zdecydować się na zakup masażera?
19 lipca 2024Decyzja o zakupie masażera może z początku wydawać się błaha, lecz warto wziąć pod uwagę liczne korzyści, jakie niesie ze sobą to urządzenie. Masażery poprawiają ogólne samopoczucie...
Wiele osób przechodzi pozytywnie testy na alergię czy to pokarmową, czy oddechową. Wspomina się często, że może to być skutkiem np. przetworzonej żywności, której ludzie spożywają coraz więcej. Jest to teoria niekoniecznie prawdziwa - badacze wskazują, że przyczyn należy szukać w naszych genach, gdyż to tam najczęściej znajduje się predyspozycja do tego schorzenia. Kolejną kwestią będzie częstotliwość kontaktu z alergenem, gdy jest ona wysoka, to prawdopodobieństwo wystąpienia alergii jest również większe. We wpisie przyjrzymy się 8 najpopularniejszym alergenom.
1.Krowie mleko
Jedną z najczęstszych alergii pokarmowych jest ta, na białka krowiego mleka. Osoby, których ona dotyczy zazwyczaj nie mogą również spożywać koziego oraz owczego mleka. Niestety jest to alergen, który w różnych postaciach występuje w wielu produktach. Wymieniając zaledwie kilka z nich, to będą to: ciastka, lody, słodycze, majonez, naleśniki, zupki w proszku i wiele innych.
2.Orzechy ziemne
Jedno z bardziej niebezpiecznych uczuleń, a niestety coraz częściej “wychodzi” ono w testach na alergię. Jego objawy są niejednokrotnie drastyczne, gdyż po spożyciu ich przez osobę uczuloną może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Występują one natomiast w wielu potrawach, szczególnie biorąc pod uwagę desery i ciasta. Podobnie czekolady mogą zawierać ich śladowe ilości.
3.Gluten
Grupa białek, która występuje w takich zbożach jak pszenica, pszenżyto, orkisz, żyto, owies czy jęczmień. Osoby, które są na niego uczulone nie mają łatwego życia, jeżeli chodzi o kwestie żywieniowe. Poza występowaniem w zbożach, można go znaleźć w przetworach mięsnych, napojach, wszelkiego rodzaju ciastkach, chipsach, serach żółtych, a nawet w niektórych lekach!
4.Ryby
W założeniu wszystkie gatunki tych zwierząt mogą wywoływać alergię, jednak najczęściej występuje ona w kontekście ryb morskich. Podobnie jak przy orzechach - konsekwencją spożywania ich przez osobę uczuloną może być nawet wstrząs anafilaktyczny. Poza czystą postacią można je także spotkać w sosach sałatkowych, sosach azjatyckich czy kostkach rosołowych.
5.Skorupiaki
Zaliczamy do nich takie stworzenia jak homary, kraby, krewetki. Podobnie jak w przypadku ryb, można z nich uzyskać piąty smak - umami. Z tego powodu spotkamy je w ilościach znikomych w sosach rybnych czy pastach. Niestety nawet gdy stanowią mały procent składu, to są one nadal bardzo silnie uczulające i mogą osobie je spożywającej zaszkodzić. Dlatego warto zrobić testy na alergie pokarmowe i być pewnym, że możemy spożywać skorupiaki bez obaw.
6.Mięczaki
Może takich produktów jak: ślimaki, ostrygi, małże nie spożywa się w naszym kraju zbyt często, jednak warto wiedzieć, że mogą one w bardzo dużym stopniu alergizować. Nawet spożycie ich w małej ilości jest bardzo niebezpieczne. gdy jesteśmy uczuleni. Dlatego trzeba być bardzo czujnym. Poza pierwotną postacią można je spotkać w paluszkach surimi czy sosie ostrygowym.
7.Jajka
Z alergią częściej można się spotkać w przypadku małych dzieci, natomiast elementem uczulającym jest głównie białko kurzego jajka. W przypadku tego alergenu objawami spożycia może być nawet wstrząs anafilaktyczny. Na szczęście zazwyczaj wraz z dojrzewaniem nabywa się tolerancję na ten składnik.
8.Seler
W testach na alergię można spotkać także warzywa, czego przykładem jest seler. Jest to wśród warzyw produkt, na który najczęściej możemy mieć alergię. Każda jego część alergizuje, a co gorsza spotkamy je w wielu spożywanych produktach. Jest elementem składowym gotowych zup, kostek rosołowych, przypraw warzywnych czy przetworzonych produktach mięsnych.
Czy to wszystkie alergeny?
W zestawieniu nie wymieniliśmy wszystkich produktów, na jakie można mieć alergię, mimo to widać, że w tym temacie nie ma żartów i zawsze warto być świadomym, co w naszym przypadku wywołuje niepożądane reakcje. Konsekwencje niewiedzy mogą być naprawdę poważne, a czasami nawet śmiertelne! Każdej osobie należy polecić kompleksowe testy na alergię. Warto być pewnym jakich produktów powinno się unikać.
Po więcej informacji o alergii zapraszamy pod adres: instytut-mikroekologii.pl
Materiał zewnętrzny
0Komentarze