Kiedy warto zdecydować się na zakup masażera?
19 lipca 2024Decyzja o zakupie masażera może z początku wydawać się błaha, lecz warto wziąć pod uwagę liczne korzyści, jakie niesie ze sobą to urządzenie. Masażery poprawiają ogólne samopoczucie...
Trudno sobie wyobrazić chrupiące frytki, soczystego burgera czy popularnego niemal na całym świecie hot doga bez dodatku gęstych sosów takich jak ketchup, musztarda lub majonez. Dzięki nim potrawa jest nie tylko bardziej soczysta i aromatyczna, lecz także nabiera wyjątkowego smaku oraz odpowiedniej pikanterii. Skąd się wzięły te wyjątkowe sosy? Do jakich potraw warto je dodawać?
Choć ketchup kojarzy się przede wszystkim z kuchnią amerykańską, tak naprawdę ojczyzną tego intensywnie pomidorowego sosu są dalekie Chiny. Zarówno nazwa, jak i receptura trafiły do Europy dopiero w XVII w., by 100 lat później dotrzeć do Stanów Zjednoczonych. Tutaj Henry John Heinz w 1876 r. opracował ostateczny przepis na ketchup, dostosowując go do przyzwyczajeń Amerykanów. W obecnych czasach za smak sosu odpowiadają odpowiednio dobrane dojrzałe pomidory, cebula, cukier, sól, ocet oraz przyprawy, dzięki którym ketchup można podzielić na łagodny lub pikantny. Jest on nie tylko znakomitym dodatkiem do dań typu fast food, lecz także ważnym składnikiem m.in. kanapek, pizzy, steków oraz marynat mięsnych.
Swój charakterystyczny smak oraz ciemnożółty kolor musztarda zawdzięcza nasionom gorczycy – pospolicie rosnącej w Polsce rośliny należącej do rodziny kapustowatych. Recepturę na ten zimny sos opracowano już w starożytnym Rzymie, a na początku stosowano go głównie jako środek leczniczy m.in. o działaniu antybakteryjnym, łagodzącym bóle reumatyczne, a nawet obniżającym ciśnienie krwi. Ze względu na stopień zmielenia, zastosowanie wybranych gatunków gorczycy czy dodanie odpowiednich przypraw musztardę można podzielić na wiele rodzajów, wśród których najpopularniejsze są odmiany: stołowa, sarepska, dijon, francuska, rosyjska oraz miodowa.
Musztarda należy do grupy najbardziej znanych sosów zimnych, a jej zastosowanie jest niezwykle szerokie. Stanowi nie tylko wyśmienity dodatek do kanapek, ryb, wędlin czy dań ciepłych, jest także istotnym składnikiem sosów sałatkowych, dipów oraz marynat (dodana do surowego mięsa sprawia, że staje się ono bardziej kruche i delikatne).
Żółtka jaj, olej roślinny, odrobina ostrej musztardy (np. dijon) oraz przyprawy – tylko tyle składników wystarczy, by samodzielnie przygotować idealnie gładki majonez. Recepturę na tę kremową emulsję wynaleziono kilka wieków temu w basenie morza Śródziemnego, gdzie do przygotowania używano oliwę z pierwszego tłoczenia. Smaczny sos zaczęto produkować na skalę przemysłową dopiero na początku XX w., doprawiając go m.in. octem winnym, białym pieprzem, cukrem i solą. Gęsty, aromatyczny majonez jest nie tylko znakomitym dodatkiem do sałatek mięsnych, rybnych czy warzywnych, lecz także stanowi bazę wielu innych popularnych na świecie sosów, np. tatarskiego, remulady, musztardowego czy andaluzyjskiego, doskonale smakujących z dodatkiem wędlin, pieczonych mięs oraz ugotowanych na twardo jaj.
Artykuł partnera
0Komentarze