Kiedy warto zdecydować się na zakup masażera?
19 lipca 2024Decyzja o zakupie masażera może z początku wydawać się błaha, lecz warto wziąć pod uwagę liczne korzyści, jakie niesie ze sobą to urządzenie. Masażery poprawiają ogólne samopoczucie...
Jeszcze w szkołach uczono nas o źródłach witaminy C. Pewne przekonania mocno zakorzeniły się w świadomości ludzi. Jeszcze do tej pory można spotkać się z przeświadczeniem, iż najwięcej witaminy C dostarczymy organizmowi, spożywając owoce cytrusowe, czarną porzeczkę, truskawki, kiwi, natkę pietruszki czy też brokuły. Owszem, są one źródłami tego drogocennego związku. Niemniej jednak występują inne produkty, w których zawartość witaminy C bije o głowę te warzywa i owoce, których nazwy wpajano nam w szkołach.
Średnia zawartość witaminy C w aceroli to około 1.500 mg / 100 g. Dla porównania w pomarańczach jest to tylko 49 mg / 100 g. Roślina ta naturalnie występuje w południowej części Ameryki Północnej (Teksasie, Meksyku), Ameryce Środkowej oraz północnej części Ameryki Południowej. Ludność tamtejszych obszarów chętnie spożywa surowe owoce aceroli oraz soki powstałe na jej bazie.
Witamina C to naturalna odporność ukryta w aceroli. Od dawien dawna roślina ta była wykorzystywana jako środek w leczeniu grypy, gorączki i biegunki. Znana jest także ze swych właściwości przeciwzapalnych oraz wspomagających układ krążenia. Acerola pozytywnie wpływa na proces gojenia się ran. Stosowana również w leczeniu cukrzycy, anemii oraz problemach wątrobowych.
Witamina C zawarta jest także w dzikiej róży. Jej zawartość szacuje się na około 2.000 mg / 100 g. Roślina ta w Polsce uważana jest za gatunek pospolity. Można się na nią natknąć praktycznie w całej Europie, w Azji, w Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, na Maderze, a także w Australii i Nowej Zelandii. Dzika róża uznawana jest za jedno z najbardziej obfitych źródeł naturalnej witaminy C. Ponadto owoce tej rośliny są bogatym źródłem innych witamin, w tym: E, K, P, a także witamin z grupy B i prowitaminy A. Dzika róża to także źródło bioflawonoidów, karotenoidów oraz związków mineralnych.
Tylko właściwy proces suszenia i obróbki owoców róży, może zapewnić odpowiedni poziom zawartości witaminy C. Dlatego też, decydując się na suplementację naturalnej witaminy C, warto postawić na sprawdzone produkty. Pełnowartościowa naturalna witamina C występuje w produktach oferowanych przez Cheers. Suplement Witamina C dostarcza nawet 1000 mg tego drogocennego związku do organizmu. W produkcie znalazły się ekstrakty z dzikiej róży, aceroli oraz gorzkiej pomarańczy.
Witamina C pod postacią syntetyczną jest jednym ze składników wielu preparatów leczniczych stosowanych w leczeniu przeziębienia oraz grypy. Najlepszym źródłem naturalnej witaminy C są jednak rośliny oraz ich owoce. Przewaga naturalnej witaminy nad jej syntetycznym odpowiednikiem jest ogromna. Przede wszystkim działa skuteczniej, pozytywniej wpływa na układ odpornościowy, lepiej chroni i pozwala zażegnać przeziębienia oraz grypę. Właściwa suplementacja naturalnej witaminy C pozwala na dostarczenie organizmowi odpowiedniej, zgodnej z zapotrzebowaniem dawki tego cennego związku.
Autor: Joanna Kaźmierczak / CHEERS
Materiał zewnętrzny
0Komentarze