Kiedy warto zdecydować się na zakup masażera?
19 lipca 2024Decyzja o zakupie masażera może z początku wydawać się błaha, lecz warto wziąć pod uwagę liczne korzyści, jakie niesie ze sobą to urządzenie. Masażery poprawiają ogólne samopoczucie...
Kiepska odporność powoduje, iż jesteś bardziej podatny na wszelkiego rodzaju infekcje, w tym najpopularniejsze jesienne przeziębienie. Wiele osób zrzuca to na dającą się we znaki, brzydką pogodę. Lekarze i dietetycy jednak doradzają, iż zdrowie odżywianie i aktywność fizyczna to klucz do sukcesu. Jak zapobiec jesiennym przeziębieniom? Podpowiadamy w artykule!
Jesień i zima to pory roku, które nie mogą pochwalić się zbawienną dawką witaminy D. Promienie słoneczne, już nie tak ciepłe, są kapryśne i bardzo ubogie. Na dworze króluje wiatr, deszcz i pochmurna aura. Co za tym idzie spada również zainteresowanie aktywnością fizyczną. Spacery, jogging, wycieczki rowerowe z sukcesem zastępowane są serialowymi perypetiami ulubionych bohaterów lub dobrą książką. Monotonna dieta to kolejny sprzymierzeniec osłabienia układu immunologicznego, a wszystko przez to, iż błędnie myślimy o jesieni i braku kolorowych warzyw oraz owoców. Koniec z wymówkami – organizm potrzebuje odpowiedniej ilości składników mineralnych i witamin!
Czy wiesz, że osoby, które nie jedzą śniadania narażają się na częste infekcje górnych dróg oddechowych? Jeśli regularnie spożywasz poranne posiłki, Twój układ odpornościowy rozpoczyna walkę z bakteriami i wirusami, które są stałymi bywalcami organizmu.
Jesienne śniadanie powinno być rozgrzewające i energetyczne. Bogate w węglowodany, wapno i białko jest odpowiednim źródłem lekkości. Płatki owsiane, owocowe koktajle, pieczywo razowe z jajkiem lub serem to dobry wybór na początek dnia. O odpowiednie przygotowanie dań zadba sklep internetowy z wyposażeniem kuchni – DoGotowania.pl
Żelazo, cynk i selen – to trzy podstawowe pierwiastki, które dbają o odporność organizmu. Są one odpowiedzialne za zwiększanie walecznych przeciwciał – hamują rozmnażanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Cynk i selen można znaleźć w suplementach diety, niemniej jednak lekarze doradzają, aby dostarczać je również poprzez pożywienie. Chude mięso, ryby, kiełki rzodkiewki, pestki słonecznika i orzechy to niezastąpieni towarzysze zdrowych przekąsek i pożywnych obiadów.
O odpowiednie przyswajanie żelaza zadba witamina C, dlatego też wskazane jest, aby mięso i ryby posypywać świeżą pietruszką. Nie zapomnij o surówkach i witaminowych dodatkach do dań – buraczki, brokuły i kalafiory to jesienne warzywa, które znajdziesz na bazarkach i w lokalnych sklepikach. Po obiedzie natomiast wypij świeżo wyciskany sok z cytrusów – pomarańczy i grejpfrutów. Zrezygnuj natomiast z herbaty lub kawy – to one ograniczają przyswajalność żelaza.
Orzechy to bogate źródło selenu. To odpowiednia przekąska dla wszystkich zapracowanych, przesiadujących w pracy przed komputerem. Dlaczego? Otóż orzechy zbawiennie wpływają na zmęczone i wysuszone oczy.
Zdrowe odżywianie się to połowa sukcesu. O odporność warto również zadbać poprzez aktywność fizyczną. Jesienna aura nie pozwala w pełni korzystać z uroków świeżego powietrza, niemniej jednak codzienne spacery, nawet krótkie są jak najbardziej wskazane. O piękną sylwetkę i zdrowy organizm zadbasz również na siłowni, sali tanecznej czy basenie. Zapisz się na zajęcia wraz z przyjaciółką – gdy dopadnie Cię jesienny dół, zawsze istnieje szansa, iż druga osoba Cię z niego wyciągnie – i to wprost na siłownię!
0Komentarze