Kiedy warto zdecydować się na zakup masażera?
19 lipca 2024Decyzja o zakupie masażera może z początku wydawać się błaha, lecz warto wziąć pod uwagę liczne korzyści, jakie niesie ze sobą to urządzenie. Masażery poprawiają ogólne samopoczucie...
Konopie posiadają szerokie zastosowanie w zdrowiej diecie. Mówi się tu głównie o nasionach i oleju konopnym. Coraz częściej można spotkać nasiona na półkach ze zdrową żywnością lub jako kolejna pozycja w diecie przepisanej przez dietetyka lub specjalistę od spraw żywienia. Czemu tak się dzieje? Otóż nasiona są bardzo bogate w najróżniejsze witaminy i aminokwasy, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i dobrą kondycję człowieka.
W składzie nasion z konopi znajduje się omega 3 i omega 6 i najlepszej dla człowieka proporcji jaką jest 3:1. Podawane w innych proporcjach te witaminy są niekorzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Spożywając nasiona, nie trzeba się martwić o to, gdyż tu proporcja odpowiednia występuje naturalnie.
Dodatkowo nasiona posiadają szeroki wachlarz witamin i aminokwasów, które ulepszają prace żołądka i przyspieszają metabolizm.
Ze względu na ich szeroką właściwość zdrowotną, nasiona są spożywane gównie w celu profilaktyki wielu chorób. Na co ma pozytywny wpływ jedzenie nasion konopi? Oto kilka przykładów:
Nasiona są tak uniwersalne, że wpływają pozytywnie prawie na każdy układ w ludzkim organizmie. W postaci łuskanych ziaren, nasiona mają również przydatną właściwość, jaką jest wysoka ilość błonnika. To dzięki niemu łatwiej jest schudnąć i nie podjadać między posiłkami.
Nasiona można spożywać jako przekąskę lub dodawać do sałatek i pieczywa. Można je również dostać w postaci zmielonej, wówczas są świetnym dodatkiem do koktajli.
Zawiera on podobne stężenie odżywczych składników jak nasiona. To nich powstaje w procesie tłoczenia. Można go zarówno spożywać ale korzysta się z niego również w produkcji kosmetyków i środków leczniczych.
Największą popularność zdobył w chorobach skóry takich jak łuszczyca, gdzie łagodzi jej objawy, które są bardzo uciążliwe dla osób chorych. Dodatkowo balsamy, olejki do masażu czy olejki do kąpieli, poprawiają elastyczność i wygląd skóry oraz łagodzą jej stany zapalne.
Spożywając olej konopny, pamiętaj żeby robić to na zimno (na przykład dodając go do sałatek). Dzięki przyjemnemu orzechowemu aromatowi, świetnie komponuje się jako dodatek do najróżniejszych potraw. Na pewno cała rodzina chętnie je spożyje. Świetnie jest wprowadzić olej konopny na stałe do swojego jadłospisu, gdyż przy regularnym spożywaniu go, łatwo zadbać o dobra kondycje całej rodziny i uniknięcie rozwoju wielu chorób najróżniejszych układów narządów w ciele człowieka.
Artykuł sponsorowany
0Komentarze