Kiedy warto zdecydować się na zakup masażera?
19 lipca 2024Decyzja o zakupie masażera może z początku wydawać się błaha, lecz warto wziąć pod uwagę liczne korzyści, jakie niesie ze sobą to urządzenie. Masażery poprawiają ogólne samopoczucie...
Włosi traktują jedzenie poważnie. Uraczymy Cię pysznymi smakami la dolce Vita, abyś nie przegapił niczego w swojej kulinarnej podróży po włoskiej kuchni.
Włoskie śniadanie jest lekkie, szybkie i słodkie. Cornetto, które wyglądają jak croissanty, ale w rzeczywistości są cornetto, to pyszne pieczywo, którego powinieneś spróbować. Smakują podobnie jak brioche i są słodsze. Możesz uczynić śniadanie zdrowszym, jedząc płatki, jogurt lub tosty z tym, co lubisz (np. nutellą). Cappuccino lub espresso to idealny sposób na rozpoczęcie dnia.
Dwie ważne zasady dotyczące kawy we Włoszech: nie wyglądasz jak turysta, jeśli pijesz cappuccino po dziesiątej. Cappuccino można pić tylko podczas śniadania. Później w ciągu dnia możesz zamówić każdy rodzaj kawy, ale uważaj z mlekiem. Picie kawy na wynos jest niemal przestępstwem. Włosi kochają kawę i lubią ją pić z przyjaciółmi i z książką/newspaperem. Możesz poprosić o espresso lub dwa łyki kawy, jeśli poprosisz o kawę. Daje to szybki zastrzyk energii i jest idealne, gdy jesteś przy barze. Być może będziesz musiał zapłacić opłatę za obsługę, jeśli chcesz wypić filiżankę kawy i usiąść w niektórych miejscach.
Kuchnia włoska jest bardzo zdrowa. Warzywa i mięso są głównymi składnikami większości posiłków. Większość Włochów je lunch w południe. W zależności od ich harmonogramu pracy, często jest to główne danie dnia. Lunch może być dwudaniowy, z makaronem i rybą lub mięsem na pierwszy. Jeśli szukasz czegoś szybkiego do zjedzenia, wystarczy kanapka lub sałatka. Włosi kochają jedzenie i mają opcję na wynos zwaną Pizza al Taglio. Jest to kawałek pizzy pieczonej przy użyciu elektrycznego pieca. Chociaż może to brzmieć pretensjonalnie, każdy piec ma inny smak.
Tydzień włoski w Biedronce - sprawdź na https://tydziensmaku.pl/promocje/pbdq/tydzien-wloski-w-biedronce.html
Włosi robią sześciogodzinną przerwę między kolacją a obiadem. Oznacza to, że między nimi jedzą dużo jedzenia. Te przekąski nazywane są merendami. Mogą być słodkie (np. owoce lub twarde ciasteczka biscotti), lub słone (krakersy, lub kawałek pizzy al taglio). Aperitivo to drink, który daje coś do jedzenia, jeśli poczujemy głód między godziną piątą a ósmą wieczorem. Aperitivo jest podobne w koncepcji do hiszpańskich tapas. Możesz przejść do małej restauracji lub baru i zapłacić za swoje napoje. Następnie skorzystać z przekąsek i napojów w małym bufecie baru. To skutecznie zabija głód, gdy wychodzę na aperitivo z przyjaciółmi.
Włosi na kolację o godzinie 20 jedzą makaron, mięso i warzywa. Wyjście na jedzenie to wielka sprawa. Z prostego powodu - można cieszyć się wieloma potrawami, winem i długimi rozmowami. Większość restauracji oferuje cztery dania. Zwykle wyglądają one następująco:
Antipasto dosłownie oznacza "przed (anty)daniem" (pasto). Deska serów, mięs i oliwek. Uwielbiam bruschettę, czyli kromkę grillowanego chleba z pomidorami lub oliwkami, która zachwyca podniebienie.
Primo Piatto to pierwsze (primo), danie (piatto) i jest to zazwyczaj makaron. Zawsze jest to makaron, ale to prawda. Jest pyszny, a odpowiednia ilość makaronu pozwala na zjedzenie kolejnego dania. Kluczową zasadą podczas jedzenia makaronu jest to, aby nigdy nie używać noża do jego krojenia ani nie wykręcać go łyżką. Nigdy (zostałeś ostrzeżony).
Secondo Piatto: Drugie (secondo), danie (piatto) - będziesz zaskoczony, jak szybko pojąłeś to pojęcie! jest bogate w białko. Zazwyczaj zawiera mięso lub rybę, z niewielką ilością warzyw. Na wielu włoskich menu znajdziesz stronę contorno. Jest to lista potraw, które możesz sparować ze swoim daniem głównym.
Kilka słów o pizzy: Pizza wypiekana w ceglanym piecu jest dostępna tylko na lunch. Jest to jedyny czas, kiedy możesz zamówić pizzę. Jeśli jesteś w obszarze turystycznym, możesz zamówić pizzę z boku sałatki. Możesz mieć pizzę z antipasto, deserem lub z boczną sałatką. Ale nie powinieneś zamawiać jej z sałatką. Dobrze jest pokroić pizzę na małe kawałki i jeść ją palcami.
Wreszcie deser (dolce!) Po zjedzeniu trzech do czterech talerzy jedzenia, włoskie desery mają tendencję do bycia lekkimi. Sorbetto al Limone (sorbet cytrynowy), jest jednym z dobrych przykładów. Moim ulubionym deserem jest tiramisu, które przygotowuje się z biszkoptów zanurzonych w espresso, a następnie pokrytych mascarpone i czekoladą. Jest to idealne połączenie słodkiego i kremowego. Ludzie często piją espresso lub limoncello (likier cytrynowy) po obiedzie, aby strawić duże ilości mięsa, które właśnie spożyli.
0Komentarze