Kiedy warto zdecydować się na zakup masażera?
19 lipca 2024Decyzja o zakupie masażera może z początku wydawać się błaha, lecz warto wziąć pod uwagę liczne korzyści, jakie niesie ze sobą to urządzenie. Masażery poprawiają ogólne samopoczucie...
Dieta redukcyjna w przekonaniu wielu osób wiąże się z całkowitym zakazem jedzenia słodyczy. W szczególności czekolada uznawana jest za produkt, którego podczas odchudzania należy kategorycznie unikać. Warto wiedzieć, że nie jest to całkowicie prawdziwe stwierdzenie. Czekolada gorzka jest produktem bogatym w różnego rodzaju istotne substancje odżywcze, które są potrzebne w codziennej diecie. W szczególności jeden jej składnik w bardzo pozytywny sposób wpływa na zdrowie - jest to kakao. Jakie są fakty i mity dotyczące obecności gorzkiej czekolady w diecie odchudzającej?
Ogromną zaletą spożywania gorzkiej czekolady jest jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie gospodarki insulinowej. Dzięki zawartości polifynoli kakaowych bezpośrednio obniżany jest poziom insuliny w organizmie. Dzięki temu znacząco zmniejsza się stopień magazynowania w organizmie tkanki tłuszczowej. Gorzka czekolada jest stosowana często nawet w terapii osób cierpiących na cukrzycę. Umiarkowane spożycie tego produktu obniży poziom insuliny i ułatwi proces redukcji masy ciała.
Przeprowadzono różne badania kliniczne, które potwierdzają zmniejszenie uczucia głodu w ciągu dnia po spożyciu gorzkiej czekolady. Produkt ten w widoczny sposób wpływa na poziom greliny. Jest to hormon odpowiadający za odczuwanie poziomu apetytu. Istnieje wiele produktów i preparatów, które obniżając poziom greliny, ułatwiają proces odchudzania. Aby więcej się o nich dowiedzieć, warto przejrzeć kategorię sklepu internetowego: preparaty z ziół i roślin - wapteka.pl.
Regularne i rozsądne spożywanie gorzkiej czekolady niesie ze sobą wiele korzystnych skutków dla zdrowia. Posiada ponad 600 dobroczynnych substancji wpływających na kondycję organizmu. Jeżeli chcesz się więcej o nich dowiedzieć - zapoznaj się z tekstem: czekolada - 13 korzyści dla zdrowia [infografika]. Jednak warto pamiętać o wybieraniu dobrych jakościowo produktów, z krótkim składem. Zawartość kakao powinna wynosić 70-100%. Istotna jest też niska zawartość cukru, który nie tylko niesie wiele negatywnych skutków zdrowotnych, ale też skutecznie hamuje proces odchudzania. Aby czekolada gorzka oddziaływała na organizm w pozytywny sposób, powinna być dobra jakościowo i spożywana z umiarem - najlepiej wliczona w codzienny bilans kaloryczny.
Artykuł partnera
0Komentarze