Kiedy warto zdecydować się na zakup masażera?
19 lipca 2024Decyzja o zakupie masażera może z początku wydawać się błaha, lecz warto wziąć pod uwagę liczne korzyści, jakie niesie ze sobą to urządzenie. Masażery poprawiają ogólne samopoczucie...
Weganizm jest to dieta bardziej restrykcyjna niż wegetarianizm, który polega na wykluczeniu mięsa z codziennego jadłospisu. Weganizm idzie o krok dalej i zakłada niejedzenie wszystkich produktów odzwierzęcych, w tym również mleka i jaj. Co zatem spożywa się na takiej diecie i czy będzie ona dla nas zdrowa?
Czym jest weganizm i jakie ma korzyści?
Weganizm to wegetarianizm w wersji bardziej ścisłej. Ten sposób żywienia obierają osoby dbające o środowisko, ludzie pragnący żyć bardziej zdrowo i świadomie, a także ci, którzy chcą zgubić parę kilogramów. Taka dieta może być ratunkiem dla wielu chorób, z jakimi boryka się dzisiaj społeczeństwo, zwłaszcza jeśli codzienne menu jest oparte na świeżych owocach, warzywach, kaszach oraz orzechach (pamiętajmy bowiem, że frytki z colą są również wegańskie, jednak niekoniecznie zdrowe). Dieta wegańska posiada jednak kilka wad, które są związane głównie z niedoborami wynikłymi z zaprzestania spożywania produktów odzwierzęcych.
Weganizm – co w jadłospisie?
Dieta wegańska przewiduje spożywanie tylko produktów, które wyhodowała natura, czyli takich, które pochodzą od roślin. Za podstawę codziennego menu przyjmuje się produkty zbożowe: ryż, żyto, owies, kasze, pszenice oraz wiele innych, ciekawych smaków (np. kasza bulgur). Następnie są warzywa świeże oraz strączkowe, które pełnią rolę głównych źródeł białka. Do tego zdrowe tłuszcze zawarte w awokado, orzechach oraz pestkach. Wiele produktów odzwierzęcych posiada swoje zamienniki – jak na przykład mleko krowie jest zastępowane mlekiem ryżowym, sojowym, orzechowym czy owsianym.
Za ser może posłużyć ten otrzymywany z soi. Wszystkie te składniki znajdują się jednak już na szczycie piramidy, co znaczy, że ich spożycie powinno nie być aż tak częste. Na samej górze znajduje się natomiast żywność wegańska, ale przetworzona, gorzka czekolada, kawa, herbata oraz miód (jeśli ktoś nie uznaje go za produkt odzwierzęcy). Zaleca się, by jedzenie było możliwie surowe, gdyż surowe warzywa i owoce zawierają najwięcej niezbędnych składników.
Co dla zdrowia?
Weganizm jest uznawany za zdrowy. Realnie zmniejsza ryzyko zbyt dużej wagi, chorób nadciśnienia, cukrzycy czy chorób nowotworowych – układu pokarmowego oraz płuc. Zmniejsza także ryzyko występowania zaparć, próchnicy oraz hemoroidów.
Czego się wystrzegać?
Dieta wegańska musi być odpowiednio skomponowana – tak by dostarczyła w pełni wszystkich niezbędnych składników: cynku, żelaza, wapnia, witaminy D oraz B12. Tę ostatnią zaleca się suplementować, gdyż nie znajdziemy jej naturalnie w pożywieniu roślinnym (oprócz drożdży). Źle dobrana dieta wegańska niesie ze sobą ryzyko chorób kości, w tym krzywicy oraz osteoporozy, zaburzeń neurologicznych oraz hormonalnych.
Weganizm – jakie suplementy?
Na uwagę zasługuje witamina D, B12 oraz białko. Witaminę D można uzupełniać poprzez zwykłe opalanie, jedzenie przetworów wzbogaconych witaminą D i B12, a także spożywanie strączków, sezamu, orzechów, glonów oraz fig. Nie zaleca się spożywać wapnia z szpinaku czy buraków, gdyż jest on słabo przyswajalny z powodu obecności szczawianów. Za główne źródła białka powinny służyć strączki oraz produkty zbożowe.
0Komentarze