IInne
Tacki i talerze jednorazowe – rodzaje i zastosowanie
3 sierpnia 2018
Naczynia jednorazowe, zwłaszcza tacki i talerze są używane powszechnie. Przydają się podczas grillowania, na biwaku i pikniku oraz wszelkich imprezach plenerowych. Jakie są ich rodzaje i jakie mają zastosowanie – o tym poniżej.
Tacki i talerze jednorazowe idealnie nadają się do podawania potraw z grilla. Grill to impreza nieformalna, o luźnej atmosferze, na powietrzu – w ogrodzie, na działce, nad wodą i dlatego podczas jej trwania nie ma potrzeby podawania gościom potraw na talerzach takich, jakich używa się w domu czy wręcz rodowej zastawie. W takiej sytuacji odpowiednie będą naczynia jednorazowe. Przy okazji zaoszczędzi to gospodarzom nielubianego przez wielu zmywania. Po użyciu wystarczy je wyrzucić. Oczywiście od razu rodzi się pytanie – czy jest to ekologiczne? Ale z drugiej strony, czy zużywanie wody i płynu do naczyń jest bardziej ekologiczne? Trudno powiedzieć.
Na tackach jednorazowych można serwować mięsa i warzywa z grilla, a także wszelkie dodatki takie jak sałatki oraz desery. Naczynia jednorazowe sprawdzą się również podczas pikniku, biwaku i wielu różnych okazji. Warto zatem mieć je w domu, bo nie wiadomo kiedy mogą się przydać.
Istnieje kilka rodzajów naczyń jednorazowych, tj. tacki jednorazowe papierowe, talerze plastikowe, tacki i talerze ekologiczne (np. z trzciny cukrowej czy liści palmowych) oraz tacki aluminiowe.
Tacki jednorazowe papierowe
Talerzyki jednorazowe papierowe są lekkie i poręczne, wykonane z trwałego papieru. Są na pewno bardziej ekologiczne niż plastikowe. Nie da się ich zastąpić niczym innym podczas przyjęć nie tylko w ogrodzie, zwłaszcza tych urodzinowych i to dziecięcych. Mogą być gładkie, białe albo kolorowe, w liczne wzory i motywy. Z tego powodu można je dobrać kolorystycznie czy według motywu do charakteru i tematu przewodniego przyjęcia. Z takich kolorowych, we wzorki i z motywem ulubionych bajek są zadowolone zwłaszcza dzieci.
Talerze jednorazowe ekologiczne (bionaczynia)
Ekologiczne naczynia jednorazowe nazywa się bionaczyniami. W przeciwieństwie np. do tych plastikowych są całkowicie biodegradowalne, dzięki czemu ich używanie nie wpływa niekorzystnie na środowisko. Do tego rodzaju naczyń jednorazowych zalicza się te wykonane z trzciny cukrowej, liści palmowych czy drewna brzozowego. Są bardzo efektowne i oryginalne.
Do produkcji talerzy jednorazowych trzcinowych używa się włókien będących pozostałościami po ekstrakcji cukru z trzciny. Są świetną alternatywą dla tych papierowych, gdyż są sztywne, odporne na wilgoć oraz wysoką i niską temperaturę czy nawet gorący olej oraz neutralne smakowo.
Do wytwarzania naczyń z liści palmowych używa się liści palmy Adakat. Każde naczynie wykonane tym sposobem jest unikatowe i ma niepowtarzalną strukturę. Są bardzo estetyczne i mogą być prawdziwą ozdobą przyjęcia. Są wytrzymałe na wysokie temperatury, wodę i neutralne smakowo.
Tacki jednorazowe plastikowe
Zaletą tego typu naczyń jednorazowych jest ich wytrzymałość. Są odporne na wilgoć i temperaturę. Z drugiej strony jednak są nieekologiczne, a ich używanie negatywnie wpływa na środowisko.
Tacki jednorazowe aluminiowe
Tacki aluminiowe mają zastosowanie do pieczenia, grillowania i zamrażania. Nie stosuje się ich do serwowania potraw. Są mocne i wytrzymałe, odporne na wysokie i niskie temperatury. Mogą być wyposażone w przykrywki. Przy ich pomocy można upiec pasztet, zapiekankę czy lazanię, zamrażać różne produkty czy grillować mięsa i warzywa. Nie wymagają smarowania tłuszczem. Co ważne, można je włożyć do piekarnika czy na grill prosto po wyjęciu z zamrażarki. Nie należy ich stosować do przechowywania i pieczenia produktów kwaśnych.
Duży wybór naczyń jednorazowych, a zwłaszcza tacek i talerzy jednorazowych znajdziesz na stronie.
0Komentarze