Kiedy warto zdecydować się na zakup masażera?
19 lipca 2024Decyzja o zakupie masażera może z początku wydawać się błaha, lecz warto wziąć pod uwagę liczne korzyści, jakie niesie ze sobą to urządzenie. Masażery poprawiają ogólne samopoczucie...
Badania stanu zdrowia całych społeczeństw potwierdzają, że ok. 60 % wszystkich zachorowań ma związek ze sposobem żywienia, determinowanego przyzwyczajeniami, kulturą i nadmiarem bądź niedoborem żywności. Dlatego jednym z najważniejszych działań zawartych w profilaktyce wielu chorób jest zmiana podejścia do żywienia.
Rozwój kultury uprawiania ziemi i płodów rolnych pochodzenia ekologicznego pozwalają przypuszczać, że to one mogą przyczynić się do ogólnej poprawy zdrowia całych społeczeństw.
Czym jest żywność ekologiczna?
Zasady regulujące uprawę ekologiczną znajdziemy w Rozporządzeniu Rady WE nr 834/2007 "w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych...". I zgodnie z tym rozporządzeniem żywność ekologiczna to taka żywność, która jest wyprodukowana w gospodarstwach ekologicznych. A gospodarstwem ekologicznym jest takie, które zdobyło certyfikat potwierdzający stosowanie w uprawie oraz na każdym etapie produkcji naturalnych środków określonych zasadami zrównoważonego użytkowania zasobów odnawialnych.
Do uprawy żywności w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych stosuje się tylko i wyłącznie nawozy organiczne, naturalne, czyli komposty i oborniki, nawozy zielone oraz wszelkie dozwolone biologiczne środki ochrony roślin. Podobnie restrykcyjnie prowadzi się hodowlę zwierząt .Zwierzętom nie wolno podawać antybiotyków, hormonów oraz produktów genetycznie modyfikowanych , znanych jako GMO. Dalsze przetwarzanie plonów pochodzących z gospodarstwa ekologicznego musi być prowadzone z zachowaniem wartości odżywczych produktów, bez dodawania do nich konserwantów, sztucznych barwników czy też innych syntetycznych dodatków z promieniowaniem jonizującym włącznie.
Wartość żywności ekologicznej dla zdrowia
Żywność wyprodukowana w gospodarstwach ekologicznych zawiera więcej witaminy C i związków fenolowych: kwasów fenolowych, flawonoidów, stilbenów, ligniny o właściwościach przeciwutleniających i hamujących powstawanie procesów rakotwórczych w organizmie. Posiada ona również więcej wartości odżywczych i antyoksydacyjnych. W dłuższym okresie czasu, tak pozyskana żywność może przyczynić się do stałej poprawy zdrowia. Z pewnością produkty ekologiczne powinny otrzymywać niemowlęta, dzieci i osoby z osłabionym układem odpornościowym.
Czym wyróżnia się żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna, ze sprawdzonego źródła, certyfikowanych gospodarstw ekologicznych posiada przede wszystkim zbilansowaną zawartość niezbędnych człowiekowi składników pokarmowych. Określona, bezinwazyjna produkcja i przetwórstwo pozwalają na zachowanie naturalnych wartości odżywczych.
Żywność ekologiczna zachowuje naturalny smak, kolor i wygląd. Zasada przetwarzania żywności w sposób jak najbardziej naturalny, bez zastosowania technologii i dodatków chemicznych pozostawia nienaruszone właściwości tej żywności, takie jak: zapach, konsystencja, kwasowość, lepkość, gęstość i wiele innych. Jej walory zdrowotne opierają się przede wszystkim na braku sztucznych nawozów, pestycydów, antybiotyków, i hormonów.
0Komentarze