Kiedy warto zdecydować się na zakup masażera?
19 lipca 2024Decyzja o zakupie masażera może z początku wydawać się błaha, lecz warto wziąć pod uwagę liczne korzyści, jakie niesie ze sobą to urządzenie. Masażery poprawiają ogólne samopoczucie...
Nietolerancja laktozy wynika z ograniczenia wytwarzania lub braku aktywności laktazy. Jest to enzym, który odpowiada za rozkładanie cukru mlecznego do galaktozy i glukozy. Prowadzi to do zaburzeń wchłaniania laktozy, które objawiają się wzdęciami, kolkami niemowlęcymi, bólami brzucha, nadmiernymi gazami, a niekiedy również wymiotami i nudnościami. Nietolerancja laktozy często towarzyszy alergii na mleko.
Jakie są rodzaje nietolerancji?
Jednym z typów nietolerancji laktozy jest nietolerancja pierwotna, która pojawia się po spożyciu nawet niewielkich ilości mleka lub przetworów mlecznych. Choroba postępuje od drugiego roku życia i cechuje się stopniowym zmniejszaniem aktywności laktazy. Tego typu nietolerancja zwykle objawia się dopiero w wieku dojrzewania oraz u osób dorosłych.
Nietolerancja wrodzona jest uwarunkowana genetycznie – organizm nie wytwarza laktazy. Objawy pojawiają się u noworodków już po pierwszym karmieniu. Choroba jest dziedziczna.
Wtórna nietolerancja laktozy najczęściej jest wynikiem przebytych chorób lub stosowania antybiotykoterapii. Choroba może minąć samoistnie. Najczęściej występuje ona w przebiegu alergii pokarmowych, mukowiscydozy, celiakii, choroby Leśniowskiego-Crohna czy martwiczego zapalenia jelita.
Kiedy dziecko nie toleruje laktozy
W nietolerancji laktozy spożywanie produktów, które ją zawierają, powoduje wystąpienie uciążliwych objawów. Leczenie polega przede wszystkim na usunięciu z diety produktów mlecznych. Jest to dość trudne, zwłaszcza w przypadku małych dzieci, u których mleko stanowi podstawę diety.
Z diety dziecka lub osoby dorosłej z nietolerancją laktozy należy wykluczyć:
- świeże mleko, słodką śmietanę, maślankę,
- budynie;
- majonez;
- naleśniki;
- niektóre leki;
- większość słodyczy.
Taki jadłospis może spowodować niedobór wapnia, które można uzupełnić podając dziecku ryby, kwaśne mleko, kefiry i jogurty, kwaśne białe sery, przetwory z mleka sojowego, warzywa strączkowe, żółtka jaj, orzechy i migdały. Warto stosować także specjalne probiotyki z bakteriami kwasu mlekowego, które wykazują wysoką aktywność fermentacyjną laktozy.
Materiał zewnętrzny
0Komentarze